Sipi
Über Sipi
De Stichting interculturele participatie en integratie (Sipi) bestaat uit 3 afdelingen. De Taalschool, Jeugdhulp en WMO (dagbesteding). Dit project komt vanuit de taalschool.De taalschool heeft twee doelgroepen. 'NT1’ers,' mensen die (heel) goed Nederlands spreken maar bijvoorbeeld nooit hun school hebben afgemaakt en moeite hebben met lezen en schrijven. Wist je dat in Nederland zo'n 2.5 miljoen mensen laaggeletterd zijn? Sipi biedt in Amsterdam en regiogemeenten cursussen Lezen & Schrijven en Digitale Vaardigheden aan.
De tweede doelgroep is de groep waarvoor we taal- en participatiestages zoeken. Deze groep noemen we NT2'ers, dit betekent dat voor hen Nederlands een tweede (of derde) taal is. Deze groep bestaat bij Sipi enkel uit mensen die niet inburgering plichtig zijn. Zij volgen bij ons Taal in de Buurt lessen, waar zij naast oefenen met spreken, lezen en schrijven ook bekender worden met hun eigen buurt. Stagelopen is voor deze groep geen verplichting, dit betekent dat de cursisten die zich voor dit traject aanmelden zeer gemotiveerd zijn om hun handen uit de mouwen te steken en in de praktijk met de taal te oefenen. Zie hier meer informatie over de cursus: https://sipi.nl/taalschool/nt2/.
Als cursisten een taalstage volgen zien we heel snel geweldige resultaten: cursisten verbeteren hun Nederlands razendsnel, voelen zich minder eenzaam en integreren beter in de buurt. Soms blijven ze na de stage zelfs actief bij de organisatie of winkel! Voor de organisatie betekent dit een extra paar helpende handen: win-win!
Er zijn geen strikte eisen qua hoeveel uur en hoe vaak een cursist stage moet lopen. Idealiter willen wij een plek waar een cursist met enige regelmaat kan komen helpen, daarom stellen wij altijd in eerste instantie ongeveer 3 uur per week (één dagdeel) voor, voor een periode van 3 tot 6 maanden. Mocht dit te veel uren of juist te weinig uren zijn, kunnen wij hier in overleg altijd een aanpassing op maken, wij gaan voor maatwerk en zijn snel tevreden.
Qua werk hebben wij ook geen harde eisen, enkel dat de cursist zijn/haar Nederlands in de praktijk kan oefenen, dus bijvoorbeeld niet dat het werk enkel bestaat uit dozen in een magazijn uitpakken o.i.d.. Voorbeelden zijn: koffie en thee schenken bij zorginstellingen, helpen in een winkel of restaurant, bezoekers begeleiden bij culturele instellingen, noem maar op!
Voor en tijdens het traject zal er begeleiding verzorgd worden vanuit Sipi, mocht je ergens tegen aan lopen kan er altijd contact opgenomen worden om samen tot de beste oplossing te komen. Nadat het traject is afgelopen, zal er ook een moment genomen geworden om de ervaring te bespreken en te kijken wat de toekomst ons kan bieden.
Kürzlich hinzugefügt Möglichkeiten
Projektrolle (temporär) · 3–6 Std./Woche
Weesp