Deelnemen aan het Tuinteam van Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn
Scannen Sie mich oder besuchen Sie de.volunteer.deedmob.com/o/Museum-Geelvinck/Moglichkeiten/Deelnemen-aan-het-Tuinteam-van-Museum-Geelvinck-op-Huize-Kolthoorn/63908, um beizutreten
Gesprächspartner
Zusammenfassung
Tuinteam: neem deel aan een leuk team dat de parktuin tot bloei brengt. Bloemenborders, rozentuin, rotstuin, sprengbeek en vijver, moestuin met oude fruitbomen.Detaillierte Beschreibung
Deelname aan het Tuinteam van Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn
De parktuin van de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn is een ruime hectare groot. De tuin gaat terug naar omstreeks 1880, toen de villa als zomerverblijf bij de buurtschap Kolthoorn gebouwd werd. Uit die tijd stamt de grondvorm van de parktuin, die omsloten is met beken en statige bomenrijen. Het was ªen is) een bescheiden arboretum met enkele bijzondere bomen. De sprengbeken zijn van aanzienlijk vroegere datum.
In 1899 kocht het kunstenaarsechtpaar Kleintjes-van Osselen de buitenplaats. De tuin moet de trots zijn geweest van Hedwig Kleintjes-van Osselen. In het nutsgedeelte van de tuin kweekte zij onder meer bloemen, die in de bloemstillevens van haar hand voortleven. De tuin had een grote moestuin met een bescheiden boomgaard. Op de vele schilderijen die jan kleintjes van de tuin maakte, zijn veelvuldig de uitbundige bloeiende borders te zien.
Na het overleiden van Jan Kleintjes in 1955, nam de familie Buisman de buitenplaats over. De moestuin herleefde, de appelbomen zorgden jaarlijks voor appelmoes en vlierbloesem werd gebruikt voor het brouwen van de befaamde vlierdrank. Opnieuw werd veel aandacht besteed aan de borders en de rozentuin met Buisman's Rozen. In de afgelopen paar jaar heeft de tweede generatie zich ingespannen de tuin nieuw leven in te blazen. Zo ontstond de rotstuin en opnieuw een bescheiden fruitboomgaard. Gestreefd wordt de tuin uit haar bloeiperiode tussen eind 19e eeuw en midden jaren '30 (Hedwig Kleintjes-van Osselen stierf in 1936) zoveel mogelijk te herscheppen, zij het met enkele toevoegingen; een tuin is immers een levend groen erfgoed. Zo werd in februari een 'tiny forest'-project in samenwerking met IVN gerealiseerd. In de toekomst willen wij ook onder meer de Japanse tuin terugbrengen.
Eind jaren '80 is het initiatief voor het huidige Museum Geelvinck op de buitenplaats ontstaan. Het dankt zijn naam aan het Geelvinck Hinlopen Huis aan de Herengracht in Amsterdam, waar het museum aanvankelijk gevestigd is geweest. Dat was een aanzienlijk grachtenhuis uit 1687 met koetshuis op de Keizersgracht en een voor Amsterdamse begrippen omvangrijke tuin met een forse klassiek vormgegeven vijver. Een tuinteam van vijf vrijwilligers heeft in de loop van jaren deze tuin tot een van de mooiste van Amsterdam weten om te toveren. De tuin genoot vooral bekendheid als rosarium en omdat in het voorjaar er duizenden bolgewassen tot bloei kwamen, van een grote diversiteit van sneeuwklokjes, een zee van blauwe druifjes tot allerlei historische tulpen afgewisseld met onder meer de opvallende fritillaria imperialis (keizerskroon). Tijdens de Open Tuinen Dagen Amsterdam kwamen tuin duizenden bezoekers onze tuin bekijken. Zoveel bekijks verwachten wij niet in de tuin van Huize Kolthoorn, maar we willen wel opnieuw de groene oaze creëren, zoals die ruim honderd jaar geleden voor de kunstenaars, schrijvers, dichters en musici, die het gezin Kleintjes toen frequenteerden, ook geweest moet zijn.
Sedert eind 2019 is Museum Geelvinck helemaal terug op Huize Kolthoorn. In het atelierhuis bevindt zich onder meer een collectie van ruim vijftig schilderijen van de hand van Jan Kleintjes; een belangrijk deel daarvan toont de tuin. Afgelopen jaar zijn wij in het kader van de tentoonstelling over het werk van Jan Kleintjes op Villa Jacoba (Heerder Historische Vereniging) begonnen met rondleidingen door het atelier en de tuin. Dat was een zodanig groot succes, dat wij besloten hebben deze zomer daarmee door te gaan. De tuin speelt in deze rondleidingen een belangrijke rol.
Daarnaast willen wij de moestuin en de bloemenborders weer in oude luister herstellen. Tevens willen wij met de opbrengst van de moestuin en de fruitbomen weer naar grootmoeders recept lekker voedsel produceren. Ook de vrijwilligers kunnen daar de vruchten van plukken.
Wij willen de tuin eveneens inzetten voor educatieve projecten, onder meer in samenwerking met IVN. Het 'tiny forest'-project is hier een voorbeeld van.
Wij zoeken vrijwilligers, die willen helpen met de tuin. Liefst één middag in de week.
Heeft u groene vingers en kunt u goed overweg met bloemborders: wij verwelkomen u van harte!
Wilt u alleen helpen bij de moestuin en bij het bereiden van voedselproductjes uit grootmoederstijd: prima!
Wilt u liever zo nu en dan helpen met het wat grovere tuinwerk, zoals het snoeien van bomen en struiken, het helpen in het parkbos en het 'tiny forest', het plantwerk en het schoonmaken van de beek: wij juichen uw komst toe!
Neem contact met ons op voor meer informatie!
Stichting Museum Geelvinck is opgenomen in het Museum Register. De stichting is een 'culturele ANBI'. Wij zijn eveneens lid van Erfgoed Gelderland, Nederlandse Museumvereniging, ICOM en onder meer IVN, Nederlandse Tuinenstichting, Groei & Bloei, sKBL, Nederlandse Rozenvereniging, Nederlandse Rhododendronvereniging, MeerBomenNu enz.
Bemerkungen