Skip Navigation
Post | Juli 2023 | Corporate Volunteering | 5 min lesen

Corporate volunteering: een win-win voor de wereld, én voor jouw bedrijf

Geschrieben von Gerbrand Holland

Onze maatschappij kraakt in zijn voegen. Als consument heb je het allang ervaren: lange wacht- en levertijden en soms zelfs lege schappen. Treinen staan stil en de wachtrijen op Schiphol beginnen zowat in hartje Amsterdam. Ook voor werkgevers is de pijn groot. Vrijwel elke sector kampt met een tekort aan personeel. Potentiële medewerkers hebben het voor het kiezen – en ze kiezen vaak niet voor jou. En als ze dat wel doen, dan is dat niet zelden voor korte duur.


De tijd dat je een blik medewerkers kon opentrekken, ligt ver achter ons. Werkzoekenden hebben het voor het zeggen. Als werkgever loont het meer dan ooit om met hen te levellen, en te zien hoe je aantrekkelijk kunt zijn en blijven. Wat zijn hun waarden, hun behoeften? Corporate volunteering blijkt een effectief instrument om personeel te werven en te behouden.


Wie is je nieuwe medewerker?

Wist je het maar, dan had je haar of hem zo gevonden! Maar eigenlijk kunnen we best veel zeggen over je nieuwe arbeidskracht. De huidige beroepsbevolking bestaat namelijk voor een groot deel uit millennials: mensen die (ongeveer) geboren zijn in de periode tussen 1980 en 2000. De definities lopen wat uiteen, maar we hebben het dus grofweg over de werkende bevolking van 22-42 jaar.


Een generatie, dus, die is opgegroeid met het internet en platgebombardeerd is met reclame – een van de redenen waarom ze sceptisch zijn ten aanzien van marketing en promotie, ook die van jou. We weten ook dat het een generatie is waarvoor plezier op het werk en maatschappelijke betrokkenheid veel belangrijker zijn dan voor de voorgaande generaties.


Diezelfde millennials – ook wel bekend als Gen Y – hebben ook de effecten van corona ten volle mogen ervaren. En het is bovendien precies de groep die de inmiddels alom bekende Great Resignation aanjaagt.


Ja, geld is belangrijk – en in de huidige periode waarin de inflatie en kosten gierend uit de hand lopen, waarschijnlijk nog nét iets belangrijker – maar voor millennials is het niet zaligmakend. Voor hen gaat het ook heel erg over purpose en betekenisgeving.


Met corporate volunteering trek je betrokken medewerkers

Corporate volunteering – in goed Nederlands: bedrijfsvrijwilligerswerk – is niet nieuw. Al zo'n twee decennia proberen bedrijven sociale impact te creëren door samenwerking te zoeken met maatschappelijke organisaties en hun personeel te motiveren zich tijdens werktijd in te zetten voor een sociaal doel.


Ook in Nederland hebben bedrijven vrijwilligerswerk geïntegreerd in hun missie en strategie. Red Bull, Dela, UPS, H&M, Atlassian, Corbion – het zijn nog maar enkele voorbeelden van bedrijven die het vizier niet alleen op de winstcijfers hebben gericht. Bij de keuze voor een vrijwilligersproject of –organisatie, is het belangrijk om aan te sluiten bij je eigen kracht; de kans op meer impact wordt daarmee groter. Maar hoe werkt het?


Employer branding

Door je als bedrijf in te zetten voor een maatschappelijk doel, laat je een ander gezicht zien. Je gaat voorbij mooie woorden en holle frasen: you put your money where your mouth is.

Medewerkers van Red Bull, bijvoorbeeld, een bedrijf dat behoorlijk wat weet van marketing en communicatie, zetten zich in voor Cordaan. Het bedrijf gaf deze Amsterdamse zorgorganisatie vleugels door een communicatie- en distributieplan te ontwikkelen voor de nieuwe productlijn van Bijzonder Amsterdams. Dit is een project waarbij Amsterdammers met een verstandelijke beperking speciale producten maken.


Een dergelijk initiatief geeft Red Bull een heel ander aanzien bij de gemiddelde professional. De fabrikant van de mierzoete powerdrinks en sponsor van durfsporten blijkt ook een sociaal betrokken partner. En daarmee heb je een streepje voor bij de huidige generatie werknemers. Corporate volunteering heeft zo een positief effect op jouw werkgeversmerk.


Werknemersbetrokkenheid

In de kern zijn wij mensen soms best simpel: we omringen ons het liefst met mensen die op ons lijken. Dat is ook logisch. Als iemand dezelfde keuze maakt als ik, bevestigt dat voor mij dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Over het algemeen ben ik best blij met mezelf, en dus ben ik ook blij met iemand die op me lijkt. En ik voel me als vanzelfsprekend nauwer betrokken bij mensen die op mij lijken, en mijn normen en waarden delen.


Hetzelfde mechanisme zie je in de relatie met de werkgever. Werknemers voelen zich beter thuis bij een werkgever die vergelijkbare waarden heeft. En voor de huidige, sociaal betrokken millennial betekent dit dat die liever werkt bij een werkgever die sociale impact wil maken.


Goed werkgeverschap staat al een tijd hoog op de prioriteitenlijst en bedrijfsvrijwilligerswerk is daarbij een onmisbaar onderdeel. Om erkend te worden als voorkeurswerkgever, moet je gewoon een solide programma voor corporate volunteering hebben.


Atlassian weet zich al jaren te onderscheiden met zijn sociale strategie. Door allerlei teamactiviteiten te organiseren, worden werknemers persoonlijk betrokken bij de sociale missie van Atlassian. Het bedrijf is een van de oprichters van Pledge 1%, een initiatief waarbij deelnemende bedrijven 1% van de jaarlijkse winst, 1% van de tijd van werknemers en 1% van het eigen vermogen in een maatschappelijk doel steken.


Vanuit de speciaal opgerichte Atlassian Foundation worden allerlei activiteiten opgezet. Een daarvan betreft een project waarbij gezamenlijk wordt gekookt voor eenzame ouderen. Werknemers geven aan door dit vrijwilligerswerk naast een goede stemming ook een ijzersterk teamgevoel te krijgen. Want wat is er mooier dan met je collega’s te koken en een lach op het gezicht van eenzame ouderen te toveren?


Ook bij Red Bull draagt de maatschappelijke inzet bij aan de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf en de collega’s. Jorien Zuur van Red Bull vertelt dat niet alleen het goede doel werd geholpen, maar ook het eigen teamgevoel werd versterkt. En: “het was vooral erg leuk om onze expertise in een totaal ander werkveld toe te passen.


Purpose marketing

En ja, als je goed doet, mag de wereld dat ook weten. Het wordt gewaardeerd wanneer je bedrijf duidelijke keuzes maakt en positie kiest. En zelf wil je met inzet toch ook anderen inspireren?

55% van de millennials is bereid om extra te betalen voor producten en diensten die in het teken staan van een hoger doel. Veel bedrijven verkopen inmiddels dan ook meer dan een product: ze verkopen ook een purpose, een sociaal doel waaraan ze zichzelf verbonden hebben. Werknemers van Coca-Cola creëren geluksmomenten voor zieke kinderen, ING’ers begeleiden alfabetiseringsprojecten en Nike-medewerkers zetten zich in voor de popularisering van sport in scholen en gemeenschappen.


Let op: hier is het van het grootste belang om oprecht en transparant te zijn in je communicatie. Zoals gezegd, staan millennials sceptisch in het leven. Er worden kritische vragen gesteld bij allerlei initiatieven. Terecht, want in de afgelopen jaren zien we dat bedrijven en masse op de duurzaamheidstrein stappen. Beschuldigingen van greenwashing zijn dan ook regelmatig te horen.


Aan de slag met corporate volunteering

Corporate volunteering kan dus een krachtig initiatief zijn dat niet alleen bijdraagt aan een mooiere, eerlijkere, duurzamere wereld. Door je als bedrijf te verbinden aan een maatschappelijk doel en je zichtbaar daarvoor in te zetten, ben je aantrekkelijker voor medewerkers én klanten. Maar je moet het wel goed doen. Enkele tips om te beginnen:

- Ontwikkel een strategie voor corporate volunteering. Zoek uit wat past bij het DNA van je bedrijf. Betrek je werknemers bij je sociale missie. En, heel belangrijk, beleg de verantwoordelijkheden voor je maatschappelijke inzet bij een vaste medewerker die je missie aanjaagt.

- Meten is weten. Je inzet moet SMART worden gemaakt, zodat je transparant en effectief kunt rapporteren over je bedrijfsvrijwilligerswerk. Creëer een goed systeem om te meten en uit te dragen wat je als bedrijf voor de maatschappij betekent. Zonder dit deel van je strategie heb je niks om te presenteren aan de millennials.

- Geef het goede voorbeeld. Het management moet vooroplopen bij de inzet. Medewerkers willen zien dat de mooie pakken niet bang zijn voor vuile handen. Bedenk hierbij ook wat een kansen hier liggen om te zorgen voor meer verbinding binnen je organisatie!

Meer informatie? Hulp nodig om op gang te komen? Deedmob brengt al jaren vrijwilligers en organisaties bijeen op een manier die past bij de huidige tijd. Neem gerust contact op!

Beitrag teilen

Deedmob balloon
© Deedmob, B.V.